Știați că există în România un producător care realizează mobilă eco din carton? Am stat de vorbă cu Nicolae Baciu, fondatorul concceptului FOLDO, care ne-a povestit cât de greu este să creezi un business cu produse sustenabile, într-o piață sufocată de preferințe nesustenabile. FOLDO realizează produse de mobilier din carton, iar în prezent, concceptul creat de el este privit ca fiind unul dintre cele mai eco-friendly din România.

Despre reacția clienților, ideea de la care a plecat acest bussines sau cât de durabile sunt aceste produse, vă invităm să citiți în rândurile de mai jos.

 

FEPRA: De la ce a plecat ideea de a intra cu acest tip de business pe piața din România si mai ales cum a fost primit? Cum v-ați dezvoltat, în ce punct vă aflați acum?

Nicolae Baciu: Totul a început dintr-o nevoie personală. În perioada 2014-2015 am schimbat vreo 3 apartamente închiriate, iar relocarea a fost o mare bataie de cap, de fiecare dată. Așa că m-am gândit să concep un set de mobilier foarte fiabil, eventual pliabil, care să poată fi încărcat într-un autoturism. După mai multe schițe, am ajuns la un concept așa cum mi-l doream. Am făcut câteva machete din carton și atunci mi-am dat seama că acest material minunat, de obicei utilizat în industria ambalajelor, va deveni materia primă principală. Primele produse au fost expuse la un târg de design românesc, iar reacția vizitatorilor a fost incredibil de bună. Din acel moment, am știut că aceasta va fi calea noastră și am început să construim planul de dezvoltare. În primă fază am investit aproximativ 20.000 de euro din fonduri proprii pentru achiziția unui echipament laser și ulterior am accesat o linie de credit si două contracte de leasing pentru alte utilaje necesare.

Astăzi, suntem în al șaselea an de activitate, cu o echipă de șase oameni dedicați și o cifră de afaceri cu șase numere.

 

FEPRA: Te rugăm sa ne spui ce produse realizați și dacă sunt exclusiv făcute din carton sau aveți și alte tipuri de materiale?

Nicolae Baciu: La FOLDO concepem și fabricăm mobilier și decorațiuni pentru casă, în special pentru camera copilului. Și da, materialul principal utilizat este cartonul ondulat datorită proprietăților sale: ușor de prelucrat, 100% ecologic și reciclabil, pliabil, cu greutate foarte mică. Pentru aspect plăcut, am introdus și o linie de vopseluri ecologice ideale pentru personalizarea mobilierului. Gama de produse acoperă toate nevoile de mobilier pentru o casă, exceptând bucătăria și baia.

 


FEPRA: Care este durata de viață a unui astfel de produs și ce se întamplă cu acesta la finalul ciclului de viață? Se pot recicla? Unde și cum?

Nicolae Baciu: Mobilierul fabricat de noi este gândit ca o soluție temporară, pentru o perioadă limitată de 4-5 ani. În momentul în care dorești să renunți la mobilierul din carton, realizezi că este foarte, foarte simplu. Demontezi, pliezi și îl lași la punctul de reciclare carton/hârtie, acolo unde selectezi și alte deșeuri de ambalaje, din rutina zilnică.

 

FEPRA: Aveți calcule din care să reiasă cu cât este diminuată amprenta de carbon prin realizarea acestor produse?

Nicolae Baciu: Nu avem calcule făcute în direcția aceasta, însă ceea ce știm sunt urmatoarele: pentru realizarea unui obiect de mobilier din carton se consumă cu până la 85% mai puțin lemn. În plus, fabricarea mobilierului din carton nu implică utilaje foarte grele și astfel consumul de curent al utilajelor este mai mic, astfel că economisim energie și diminuăm poluarea provenită de la utilajele clasice. Și la capitolul transport stăm bine, pentru că, fiind pliabil, volumul transportat este cu pană la 50% mai mic decât în cazul mobilierului clasic din lemn sau pal.

 

FEPRA: Clienții voștri sunt doar persoane fizice? Cum îi convingeți pe aceștia să aleagă un astfel de produs vs produsele clasice din comerț?

Nicolae Baciu: În mare parte, produsele fabricate de FOLDO se adresează persoanelor fizice, însă avem și diverse proiecte cu companii sau firme pentru amenajări magazine, realizarea de display-uri și standuri expoziționale sau decoruri de teatru și film.

 

FEPRA: Care sunt planurile voastre de viitor?

Nicolae Baciu: Anul acesta ne dorim să listăm câteva produse într-o rețea de bricolaj, mai ales datorită faptului că mobilierul realizat de noi poate fi foarte ușor personalizat prin vopsire. Realizăm din ce în ce mai multe produse practice & utile și ne dorim ca într-un viitor apropiat să fim prezenți cu produsele noastre în cat mai multe case din România.

 

Share This