Trăim vremuri complicate, mai ales acum, cu pandemia. Însă și înainte de pandemie, viețile noastre adesea surmenate, împovorate și prinse de vârtejul cotidianului, nu ne-au permis să ne îndreptăm atenția spre grija pe care ar trebui să o avem față de resursele Pământului. Drept urmare, în ultimii ani, Pământul ne-a oferit reacții în lanț, parcă cumva să ne demonstre că lipsa noastră de procupare față de resursele lui va fi direct proporțională cu dezastrele naturale pe care le resimțim din plin: ninge în luna aprilie, la sărbătorile de iarnă purtăm tricouri, particule de plastic ajung în organismele noastre, dezastrele lăsate în urmă de inundații ne aduc fiori pe șira spinării, iar lista poate continua.

Din păcate, România nu are o cultură a gândirii sustenabile, în sensul de a fi preocupați să consumăm sau să risipim mai puțin, pentru ca resursele Pământului să nu se diminueze într-atât de mult încât să ne afecteze viitorul nostru și al generațiilor viitoare. Noi consumăm haotic, aruncăm deșeurile în natură, defrișăm pădurile, poluăm apele și atmosfera, iar mai apoi ne plângem că autoritățile nu fac nimic pentru a ne salva.

Câți dintre noi, oare, ne-am pus întrebarea, la modul real, dacă acțiunile noastre nepotrivite nu sunt o consecință directă a schimbărilor climatice de care ne tot plângem? Dar oare, câți dintre noi s-au gândit măcar o singură dată în ultima perioadă să facă ceva concret pentru mediul înconjurător?

Ne-ar plăcea ca astăzi, de Ziua Pământului, fiecare dintre noi să se gândească măcar un moment la acțiunile ecologice care în mod normal ar trebui să fie o rutină. Ne-ar fi plăcut, la fel de mult, ca astăzi, de ziua Pământului, să scriem un articol pozitiv, însă conștiința și realitatea ne-au condus spre rândurile acestea. Căci cel mai important este să fim sinceri. Să conștientizăm că avem nevoie să ne schimbăm comportamentul și să prețuim resursele Pământului. Altiminteri, copiii noștri vor fi cei care vor suferi cel mai mult de pe lipsa responsabilității noastre față de mediul înconjurător.

La mulți ani, Pământule, și iartă-ne pentru indiferența pe care ți-am aratat-o. Promitem să o corectăm!

 

 

Share This