Teodora Tompea este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de televiziune din România și ne bucurăm tare mult că a acceptat invitația noastră de a povesti mai multe despre subiecte legate de colectarea separată a deșeurilor de ambalaje, educație ecologică și situația actuală a țării noastre, la aceste capitole.

Ce legătură există între omul de televiziune, Teodora, și subiectele menționate mai sus? În primul rând o emisiune cu tematică de mediu, care se numește “Planeta ești tu!” și pe care Teodora o moderează săptămânal, la Digi 24, apoi pasiunea ei pentru ecologie și protecție a mediului și nu în ultimul rând, interesul și dorința de a schimba ceva în acest domeniu.

 

FEPRA: Te rugăm să ne vorbești câte ceva despre emisiunea ta de la Digi 24, ,,Planeta ești tu!”. Știm că este un concept unic în România, tocmai de aceea am vrea să ne spui cum a fost primită de public?

Teodora Tompea: Mulțumesc pentru interesul legat de emisiunea “Planeta ești tu!”. Este cu adevărat un concept unic în România pentru că abordează exact tematicile care sunt de interes pentru noi toți atunci când facem referire la mediu și climă. Dorința unei astfel de emisiuni a apărut după ce am observat interesul crescut pentru subiectele acestea de câte ori le abordam în emisiunea de știri pe care o moderez, și anume Știrile Zilei. Recunosc faptul că mereu m-au preocupat subiectele despre mediul înconjurător, desi nu are sens să spun că sunt un om care trăiește doar eco. Mi-am dat seama că așa cum eu am de învățat din discuțiile cu specialiștii pe diverse domenii, pot să împărtășesc experiențele acestea și cu publicul larg. Mă bucură că acestui proiect s-au alăturat numeroși specialiști.

Noi, jurnaliștii Digi24, suntem cei care punem întrebările și aducem în atenție temele, iar cei avizați în domeniu vin cu răspunsuri și propuneri. Este un proiect la care țin foarte mult și mă bucur că publicul urmărește emisiunea în număr atât de mare.

 

FEPRA: Am vrea să te întrebăm cum vezi tu informațiile venite din mass media, pe subiecte legate de schimbări climatice, poluare, deșeuri sau colectare selectivă. Sunt suficiente, acoperă nevoile cetățenilor? Ar trebui schimbată abordarea și dacă da, în ce mod?

Teodora Tompea: Sunt informații utile, necesare și încă insuficiente. De altfel și noi ne inspirăm din diversele povești ale celor cu experiență în domeniul mediului, naturii, ecologiei și climei. Cred că ceea ce lipsește pentru publicul larg este adaptarea discursului și a mesajelor. De foarte multe ori atunci când citim sau când auzim informații despre schimbările climatice și impactul asupra mediului avem senzația că suntem ”certați” sau rămânem cu sentimentul că suntem neglijenți. Poate chiar suntem. Dar nu din frustrare se naște o inițiativă reală. Ci din înțelegere și acceptare. Cred că mai intâi de toate lucrurile trebuie explicate foarte simplu, pe înțelesul tuturor, descifrate și nu ca la un curs de specialitate. Ci ca o poveste care la final să aibă rol moralizator.

Asta sper să facă pe termen lung și emisiunea Planeta ești tu! Da, rolul autorităților este să înăsprească orice formă de sancțiune pentru distrugerea naturii. Noi, cei care suntem simpli cetățeni, trebuie să ne documentăm foarte bine, să ne gândim ce putem face individual, iar mai apoi ce putem aplica în grupuri mai mari, ca inițiative civice.

 

FEPRA: Noi, la FEPRA, încercăm să schimbăm percepții și comportamente legate de colectarea separată a deșeurilor de ambalaje și a deșeurilor aruncate în mod incontrolabil în natură. Tu faci colectare selectivă acasă și mai ales cum ți-ai dori tu să se întâmple lucrurile în acest sector? Cum ai încerca să convingi un cetățean de importanța colectării selectivă?

Teodora Tompea: Da, eu am norocul să trăiesc în afara Bucureștiului, într-un loc în care colectarea selectivă există deja la nivel de oraș. Recunosc faptul că în cartierul meu toată lumea face asta și sunt mândră de lucrul acesta. Nu sunt puși mereu la dispoziție și sacii pentru fiecare tip de deșeu în parte, dar ne descurcăm cum putem. Măcar s-au făcut pași în domeniul acesta. Mi-aș dori însă să văd la fiecare colț de stradă pubele pentru reciclare și colectare selectivă. Aș vrea să existe în toate instituțiile și firmele preocupare în sensul ăsta. E important ca oamenii să aibă la îndemână toate mecanismele pentru a face asta, nu trebuie ca cineva să simtă că face un efort când reciclează, ci că e mai simplu decât atunci când aruncă la grămadă. Cred că asta lipsește cu adevărat. Și educața în acest sens care trebuie să înceapă acum ca peste ani să vedem efectele în generațiile actuale.

 

FEPRA: Avem decalaje majore în atingerea țintelor de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje. Suntem la 14%, deși în 2020 ar fi trebuit să ajungem la 50%. Trăim în era digitalizării, a tehnologiilor moderne și a informațiilor. Ce crezi că ne-a lipsit pentru a atinge aceste ținte?

Teodora Tompea: Cred că tocmai ce spuneam mai sus. Vorbim în termeni complicați care nu ajung la populația de masă, mai ales într-o țară care se confruntă cu un procent uriaș de analfabetism funcțional. Sunt oameni care nu știu efectiv ce trebuie să facă în acest sens și de asta e nevoie de a le aduce în atenție cât mai mult din ce presupune grija față de mediu. Să existe cu adevărat capacitatea și posibilitatea de reciclare la îndemâna oricui, așa cum trebuie să existe si legislație și aplicabilitatea legislației.

 

FEPRA: Cum ai vedea tu formatul educației ecologice, în viitor?

Teodora Tompea: Ca parte importantă a întregii societăți. Doar că noi la capitolul educație suntem în urmă în privința educație timpurie, darămite la nivel de ecologie. Dacă vor exista modele de bună practică, mai multe inițiative de informare a publicului, capacitatea de a acționa real și aplicarea legii, atunci cred că deja primii pași sunt făcuți. În alte țări se întâmplă la fel. Nu putem să îi condamnăm pe oamenii de la noi din țară că folosesc prea mult mașinile în lipsa mijloacelor de transport, pe cât mai multe rute și cu cât mai multe variante. La fel cum nu putem să îi acuzăm că ard frunzele primăvara, când asta e o practică de ani de zile fără ca generațiile anterioare să știe cât de nociv este pentru mediu. Sau și mai rău este că oamenii nu știu cum să selecteze corect gunoiul și că pot face asta foarte simplu. Dar fără simple explicații în acest sens și mai ales repetarea lor, nu avem șanse să îi convingem că acesta poate fi un stil de viață.

 

Share This