FEPRA: Cum ți-a venit ideea să dezvolți acest business?
Ionuț Ruscea: Am plecat de la ideea unui mesaj foarte simplu: opriți-vă din a mai face investiții, fie ele chiar și mici, în servicii sau produse care nu întrunesc principiile sustenabilității și ale economiei circulare, au producții depășite, consumatoare de resurse uriașe și care nu pot fi reutilizabile. Am început să testăm piața, pe nișa noastră, și să încercăm să aflăm care este percepția românilor cu privire la produsele care fac mult rău mediului. Așa am aflat că sunt foarte mulți oameni care își doresc o alternativă la amblajele de unică folosință, iar noi am venit cu paharele de cafea, pe care le poți folosi o lungă perioadă de timp, iar la final le poți recicla. Acum suntem la început, însă pe viitor vom încerca să aducem în shop-ul nostru alternative la cât mai multe ambalaje de unică folosință, curând vom pune pe piață alternativa la PET, respectiv o sticlă reutilizabilă care să conțină și un filtru ce poate permite consumul apei direct de la robinet.
Avem făcut și un studiu, la scară mică, din care rezultă că orice utilizator, care folosește o cană reutilizabilă, evită să consume, pe lună, 40 de pahare din plastic nereciclabil care riscă să ajungă la groapa de gunoi. Iar obiectivul nostru, cel puțin la început, a fost să evităm folosința a cel puțin 40 de mii de pahare de plastic pe lună.
FEPRA: Ce tip de materiale conțin cănile de cafea?
Ionuț Ruscea: Materialul este făcut dintr-un amestec de coji de cafea cu polipropilenă, astfel că, atunci când iși vor încheia ciclu de viață vor putea intra în procesul de reciclare.
FEPRA: Ce durată de viață are un astfel de produs?
Ionuț Ruscea: Ani de zile. Iar atunci când se întâmplă o deteriorare a produsului, din varii motive, clientul poate să ne contacteze pentru a ne preda produsul, iar noi îi vom oferi, dacă dorește, altul la schimb, cu o reducere a prețului, tocmai pentru a încuraja consumul sustenabil. Produsele colectate le vom trimite producătorului care se va ocupa de procesul de reciclare – un proces complex care nu se poate face în țara noastră.
FEPRA: Ce tendințe ai remarcat până acum, clienții folosesc astfel de produse mai degrabă pentru că este cool și în trend să ai un comportament sustenabil sau realmente înțeleg pe deplin necesitatea adoptării unui astfel de comportament?
Ionuț Ruscea: Ambele variante. Însă partea bună este că indiferent de motivele pentru care oamenii aleg să folosească astfel de produse, contează cel mai mult că așa reușim să dezvoltăm cât mai mult acest trend al sustenabilității. Pînă la urmă, important este că oamenii încep să aleagă produsele prietenoase cu mediu.
FEPRA: Cum vezi tu că se întâmplă lucrurile, la nivel național, în sectorul colectării separate a deșeurilor de ambalaje?
Ionuț Ruscea: Consider că lucrurile au evoluat în ultimii ani, însă nu suficient de mult încât să ne apropiem de limita normalității. S-au făcut campanii de informare și conștientizare, preponderent au fost realizate de entități non-guvernamentale, însă autoritățile au venit prea puțin cu soluții reale în sprijinul celor care au trecut prin procesul de educație și ar fi putut adopta un comportament responsabil. Mă refer aici la punerea la dispoziție a infrastructurii de colectare separată. Așadar, o muncă comuncă a celor două sectoare, guvernamental și non-guvernamental, este imperios necesară în progresul acestui sector.
Recent Comments